0

Чи можна обсмажити каву вдома?

Свіжообсмажені кавові зерна розносять у приміщенні розкішний, привабливий аромат. А приготований з них напій подарує незабутні смакові відчуття. Безсумнівно, кавомани замислювалися про процеси обсмажування. А хтось і зовсім хотів би обсмажити каву самостійно - в домашніх умовах. Пропонуємо познайомитися і спробувати ефективні способи обсмажування.



Теоретичні аспекти


Щоб досягти максимально якісного результату, візьміть на замітку кілька теоретичних моментів:

  1. Перед початком смаження не забудьте відкрити вікна та включити витяжку, оскільки диму буде багато.
  2. Ступені обсмаження відрізняються, і це впливає на смак кави. Наприклад, світле обсмажування не дає насичених кавових відтінків. Звичного смаку можна домогтися при середньому та темному обсмажуванні. Експериментуйте - в цьому плюс самостійної обробки зерен.
  3. Характеристики сортів розкриваються за різних умов. У цьому питанні краще розбираються бариста.
  4. Перші потріскування зерен свідчать про початок справжнього обсмажування. У цей момент з них просочуються масла і відбувається карамелизация цукру, що міститься в продукті.
  5. Регулярно помішуйте зерна. Процес буде тривалим, якщо відволічетеся - кава вийде несмачною.
  6. Остуджують продукт після обсмажування, для цього висипте його рівним шаром на поверхню. Не залишайте каву в духовці, на сковороді, коли вогонь вимкнений. Так теж можна його пересмажити.
  7. Будьте готові до того, що в процесі приготування залишиться лушпиння. Якби зерна оброблялися професійною технікою, воно б здулася.

Не поспішайте використовувати каву відразу: нехай мине 6-12 годин, щоб смакові властивості ввійшли в силу.

Обсмажування кави на сковороді


Свіжообсмажену каву потрібно використати протягом тижня, після цього втратиться її виразний смак. Схема обсмажування:

  1. Чавунна або сталева пательня повинна бути великою й ідеально очищеною.
  2. Рівномірно розподіліть зерна на поверхні. Під час обробки продукт збільшиться в розмірі, тому заповнюйте посуд не більше, ніж на чверть.
  3. Для процесу знадобиться близько 20 хвилин, температуру слід поступово збільшувати.
  4. Не припиняйте перемішувати каву - до появи першого тріска й очікуваного відтінку.
  5. Вогонь необхідно вимкнути, коли на поверхні зерен виступлять масляні краплі.
  6. Охолодіть продукт, герметично упакуйте та залиште на деякий час.



Обсмажування кави в духовці


Етапи приготування:

  1. Розігрійте духовку до 230 градусів. Викладіть зерна на дрібну сітку або деку.
  2. Поставте лист в розігріту духовку, потроху зменшуйте температуру.
  3. Обсмажуйте каву близько 15-20 хвилин. Слідкуйте, щоб не було підгоряння.
  4. Пересипте її на друшляк, гарненько потрясіть над раковиною, позбавляючись таким чином лушпиння.
  5. Одразу остудіть зерна за допомогою фена (режим холодного обдування).

Обсмажування в духовці хоч і більш простий метод, але все ж частково обмежений. Адже так не вийде перемішати продукт.