Свіжообсмажені кавові зерна розносять у приміщенні розкішний, привабливий аромат. А приготований з них напій подарує незабутні смакові відчуття. Безсумнівно, кавомани замислювалися про процеси обсмажування. А хтось і зовсім хотів би обсмажити каву самостійно - в домашніх умовах. Пропонуємо познайомитися і спробувати ефективні способи обсмажування.
Теоретичні аспекти
Щоб досягти максимально якісного результату, візьміть на замітку кілька теоретичних моментів:
- Перед початком смаження не забудьте відкрити вікна та включити витяжку, оскільки диму буде багато.
- Ступені обсмаження відрізняються, і це впливає на смак кави. Наприклад, світле обсмажування не дає насичених кавових відтінків. Звичного смаку можна домогтися при середньому та темному обсмажуванні. Експериментуйте - в цьому плюс самостійної обробки зерен.
- Характеристики сортів розкриваються за різних умов. У цьому питанні краще розбираються бариста.
- Перші потріскування зерен свідчать про початок справжнього обсмажування. У цей момент з них просочуються масла і відбувається карамелизация цукру, що міститься в продукті.
- Регулярно помішуйте зерна. Процес буде тривалим, якщо відволічетеся - кава вийде несмачною.
- Остуджують продукт після обсмажування, для цього висипте його рівним шаром на поверхню. Не залишайте каву в духовці, на сковороді, коли вогонь вимкнений. Так теж можна його пересмажити.
- Будьте готові до того, що в процесі приготування залишиться лушпиння. Якби зерна оброблялися професійною технікою, воно б здулася.
Не поспішайте використовувати каву відразу: нехай мине 6-12 годин, щоб смакові властивості ввійшли в силу.
Обсмажування кави на сковороді
Свіжообсмажену каву потрібно використати протягом тижня, після цього втратиться її виразний смак. Схема обсмажування:
- Чавунна або сталева пательня повинна бути великою й ідеально очищеною.
- Рівномірно розподіліть зерна на поверхні. Під час обробки продукт збільшиться в розмірі, тому заповнюйте посуд не більше, ніж на чверть.
- Для процесу знадобиться близько 20 хвилин, температуру слід поступово збільшувати.
- Не припиняйте перемішувати каву - до появи першого тріска й очікуваного відтінку.
- Вогонь необхідно вимкнути, коли на поверхні зерен виступлять масляні краплі.
- Охолодіть продукт, герметично упакуйте та залиште на деякий час.
Обсмажування кави в духовці
Етапи приготування:
- Розігрійте духовку до 230 градусів. Викладіть зерна на дрібну сітку або деку.
- Поставте лист в розігріту духовку, потроху зменшуйте температуру.
- Обсмажуйте каву близько 15-20 хвилин. Слідкуйте, щоб не було підгоряння.
- Пересипте її на друшляк, гарненько потрясіть над раковиною, позбавляючись таким чином лушпиння.
- Одразу остудіть зерна за допомогою фена (режим холодного обдування).
Обсмажування в духовці хоч і більш простий метод, але все ж частково обмежений. Адже так не вийде перемішати продукт.