0

Кава марагоджип - яка вона?

Досить рідкісним підвидом арабіки вважається сорт Марагоджип. Його відрізняють великі зерна та різноманітні смакові відтінки. Вирощувати таку каву складно з огляду на її чутливість до ґрунтового складу, кліматичних умов і комах. Якщо вже плантатору вдалося виростити Марагоджип і довести урожай до зрілості, то для нього це велика удача. Через особливі вимоги до культивації даний сорт оцінюється вище інших різновидів арабіки.



Як з'явилася кава Марагоджип

Виявили і вперше спробували зерна Марагоджипа в околицях бразильського містечка Марагоджип. З плином часу культивувати цей сорт стали і в інших районах. Найсмачнішим і найбільш якісним на сьогоднішній день вважається кава з Гватемали, Мексики, Нікарагуа, Колумбії. Кавове дерево дає невеликий урожай, так що в продажу зустріти цей різновид трапляється не часто. Зерно має пористу структуру та досить великі розміри, через що його прозвали “слоновим”. Марагоджип відрізняється здатністю поглинати всі ароматичні інтонації, що переважають в певній місцевості. Настільки унікальна властивість - причина різниці в органолептичних показниках.

Відмінності Марагоджипа з різних країн

  1. Бразильський Марагоджип - класичний сорт, який, на жаль, мало чим відрізняється від іншої кави цієї країни.
  2. Марагоджип із Гватемали. Характеризується міцним смаком, відтіняється нугою та пікантними акордами. Напою властива висока кислотність, в післясмаку чутні нотки чорної смородини й димчасті нюанси. У зернах міститься природно низький відсоток кофеїну. Букет комплексний, збагачений, з відтінками квітів і фруктів. Викликає захоплення у багатьох споживачів.
  3. Мексиканський Марагоджип. Має легку консистенцію, винний присмак. Можна відчути нотки горіха й шоколаду. Серед аналогічних сортів є найбільш насиченим за ароматикою. Відрізняється незначною терпкістю, пікантністю, привабливим бурштиновим кольором.
  4. Марагоджип з Нікарагуа. Характеристики - витончений аромат, гіркуватість смаку, злегка в'яжуче тіло. Цінується за яскравий збалансований букет, виразну гірчинку, красивий колір і короткий фініш. Напій виходить густим і терпким.
  5. Колумбійський Марагоджип. Кава з багатогранним насиченим смаком, щільною структурою, незначною гіркуватістю. Аромат гармонійний, в ньому чути відтінок топленого молока.



Як приготувати каву Марагоджип

Марагоджип наділений багатим ароматом, глибоким смаком і м'якою текстурою. Якщо ви бажаєте дослідити смакові звучання напою, то цей вид зерен стане як ніколи доречним. Можна взяти кілька сортів для проби, щоб вибрати найкращий варіант. Варто відзначити, що Марагоджип містить значну кількість антиоксидантів. У ньому також низький відсоток кофеїну, що пов'язано з високогірним походженням.

Потенціал кави розкриється в найбільшій мірі, якщо заварювати кавовий порошок середнього обсмаження. Прийнятний спосіб готування - в чашці (тонкий помел), але і альтернативні варіанти теж допустимі. Наприклад, френч-прес стане цілком відповідним пристроєм. Однак є нюанс: для чистого Марагоджипа (100%) заварювання в кавомашині не рекомендоване. Для цієї мети краще використовувати спеціальні суміші, які дозволять насолоджуватися чудовим еспресо.