0

Кавові сорти та види: від рослини до чашки

Кавові сорти та види: від рослини до чашки

Кава — безумовно, один з найпопулярніших напоїв у світі. Однак мало хто знає, з якого рослини походить це задоволення і скільки існує різних сортів і видів кави. Адже не всі кавові зерна однакові — на їх характер і смак впливають безліч факторів. У цій статті ми занурюємося в світ кави — світ багатогранних смакових відтінків і вишуканих ароматів.

1. Кавове рослина

Кава, якою ми насолоджуємося кожного дня, походить з кавового рослини (Coffea) — вічнозеленого рослини з родини маренових. Кавове рослина процвітає в субтропічних регіонах, особливо в країнах вздовж екватора, таких як Бразилія, Ефіопія, Колумбія та В'єтнам, у вигляді невеликого дерева або куща.

Воно виробляє плоди, які називаються кавовими вишнями, і зазвичай містять два насіння — так звані кавові зерна. Існує понад 100 видів рослини Coffea, з яких 9 культивуються і служать сировиною для нашої смачної кави. Різні варіації виникають залежно від умов навколишнього середовища, висоти вирощування, клімату та складу ґрунту. Усі ці фактори формують характер і смак різних видів кавових зерен.

2. Різниця між видами кави, сортами кави і кавовими спеціалітетами

Перш ніж ми заглибимося в різні види та сорти кави, важливо прояснити деякі терміни. У повсякденній мові ці слова часто використовуються як синоніми, а іноді навіть має на увазі спосіб приготування (фільтр-кава, еспресо тощо).

Насправді, види кави та сорти — це зовсім різні поняття. Як згадувалося вище, існує понад 100 видів кавового рослини. Найбільш відомими є види арабіка і робуста, від яких походять більшість кавових сортів. «Види кави» — це біологічне позначення, пов'язане з ботанічною класифікацією.

Сорти кави, в свою чергу, є підвидом або варіаціями різних видів кави. Тонкі смакові відтінки різних сортів залежать від безлічі факторів, таких як район вирощування, висота, склад ґрунту, клімат, методи збору, способи обробки або обсмажування зерен. Наприклад, арабіка з Колумбії має інший смак, ніж той же вид кави з Ефіопії. Світ кави неймовірно різноманітний і пропонує величезну кількість смакових варіантів.

Під кавовими спеціалітетами маються на увазі різні способи приготування, які залежать від культури і національних традицій. В Італії широко використовується метод приготування в мока-кавоварці, у Відні популярні «Ейнспеннер» (мока зі збитими вершками) і «Меланж» (наполовину кава, наполовину молоко), а у В'єтнамі п'ють «Cà phê sữa» (кава зі згущеним молоком).

Тепер давайте розглянемо основні види кави та їх відмінності:

3. Які існують види кави?

  • Арабіка
    Найпоширеніший вид кави — арабіка, відома своїм різноманіттям смаків: від солодкого до квіткового і горіхового. Цей вид містить менше хлорогенової кислоти, але більше смакової кислоти, тому смак арабики м'який і ніжний, майже без гіркоти. Зерна арабики віддають перевагу висотам від 1000 метрів і легко впізнаються за характерним вигнутим швом у центрі. Багато сортів кави походять від арабики.

  • Канефора (Робуста)
    Кава канефора, також відома як робуста, містить багато кофеїну, але менше олій і має міцний, терпкий смак. Зерна робусти менші за розміром, ніж арабіка, і їх легко відрізнити за прямим швом. Робусту часто використовують у сумішах для еспресо (зазвичай від 8 до 20%) через її хорошу піну і щільне тіло.

  • Арабуста
    Гібрид арабуста — це суміш арабики та робусти, яка поєднує багатий аромат арабики з стійкістю канефори, полегшуючи вирощування.

  • Ліберику
    Порівняно з арабікою та робустою, ліберику вирощують значно рідше. Зерно цього виду містить багато кофеїну, але мало цукру і досить тверде. Ліберику має унікальний, незвичайний смак, який описують як терпкий і дерев'янистий.

  • Ексцельзу
    Кава ексцельза походить з району озера Чад в Західній Африці і складає всього близько 1% світового виробництва кави. Напій з цих зерен має пряний і земний смак, що нагадує скотч. Найчастіше він використовується в сумішах.

  • Стенофілла
    Довгий час забутий вид кави стенофілла відрізняється великими зернами і м'яким смаком. Однак цей вид вимагає багато часу для дозрівання — до першої урожайності може пройти сім років.

  • Марагоджип
    Зерно марагоджип — це гібрид арабики та лібрики. Завдяки своєму великому розміру його називають «слоновим зерном». Цей вид має низьку кислотність і м'який смак, але при цьому досить високе вміст кофеїну.