0

Правильний еспресо - як готувати

Італійці винайшли, мабуть, найшвидший спосіб заварювання кави - еспресо. У точному перекладі назва звучить як “зроблений щойно та спеціально для вас”. Міцність напою - не єдина його особливість, як багато хто вважає. Важливо дотримуватися суворого співвідношення компонентів: на 30 мл води необхідно використовувати 7-9 г кавового порошку.

Вибір кавових зерен

Щоб домогтися потрібної міцності й насиченого аромату кави, слід підготувати:

До складу суворих вимог немає. Можна скористатися спеціальними готовими сумішами для еспресо або підібрати окремий купаж. Оптимальне поєднання арабіки та робусти в цьому випадку приблизно 2:1. Молоти кавові зерна рекомендується перед приготуванням напою. Цей етап важливий, тому що величина крупинок впливає на смак і терміни заварювання. Якщо помел надто дрібний, еспресо вийде кислуватим і бідним, а грубуватий помел дає гіркуватий присмак.



Характеристики кавової таблетки

Правильність заварювання кави оцінюють за структурою та зовнішнім виглядом кавової таблетки. Вона повинна бути такою:

  • трохи вологою;
  • володіти текстурою, що нагадує пластилін;
  • тримати форму в контейнері й не розпадатися;
  • злегка ламатися, але не розсипатися.

Якщо таблетка кришиться і має суху текстуру, значить помел був грубим, дозування збільшене або ж є місце надмірному темперуванню. Якщо таблетка “розтікається”, то допущені помилки протилежного характеру.

Оцінка крема (пінки)

Пінка утворюється у процесі екстракції: жири, протеїни та інші молекули трансформуються в емульсію. А гази, які при цьому виділяються, вступають з нею в реакцію, формуючи крема. Правильна пінка виглядає так:

  • має червонувато-коричневий відтінок (як у шкаралупи фундука) і темні “тигрові” смужки;
  • характеризується щільністю, густотою, завтовшки більше 2 мм;
  • виходить без тріщин;
  • відрізняється стійкістю, однаковими бульбашками;
  • утримується 2-3 хвилини;
  • поновлюється, якщо напій перемішують.

Великі бульбашки можуть з'явитися через дрібний помел, надмірно високий тиск або температур, а також пресування. Грубий помел дає пінку низької щільності.



Секрети приготування еспресо

Еспресо готують кількома способами: в джезві, кавомашині, кавоварці. Рекомендації бариста допоможуть вам приготувати ароматний напій:

  1. Каву краще готувати на чистій (бутильованій) воді, адже її якість впливає на смак напою не менше, ніж самі зерна.
  2. Прогрійте кавоварку перед початком її використання, спробуйте пропустити гарячу воду, не всипаючи кавовий порошок.
  3. Відпрацьовану таблетку потрібно виймати з холдера відразу.
  4. Фільтри кавомашини перед початком приготування очищають.