Італійці винайшли, мабуть, найшвидший спосіб заварювання кави - еспресо. У точному перекладі назва звучить як “зроблений щойно та спеціально для вас”. Міцність напою - не єдина його особливість, як багато хто вважає. Важливо дотримуватися суворого співвідношення компонентів: на 30 мл води необхідно використовувати 7-9 г кавового порошку.
Вибір кавових зерен
Щоб домогтися потрібної міцності й насиченого аромату кави, слід підготувати:
- сорта кращої якості від відомих виробників (вибрати каву в зернах ви можете в інтернет-магазині Кофемаркет);
- свіжообсмажену каву сильного обсмаження.
До складу суворих вимог немає. Можна скористатися спеціальними готовими сумішами для еспресо або підібрати окремий купаж. Оптимальне поєднання арабіки та робусти в цьому випадку приблизно 2:1. Молоти кавові зерна рекомендується перед приготуванням напою. Цей етап важливий, тому що величина крупинок впливає на смак і терміни заварювання. Якщо помел надто дрібний, еспресо вийде кислуватим і бідним, а грубуватий помел дає гіркуватий присмак.
Характеристики кавової таблетки
Правильність заварювання кави оцінюють за структурою та зовнішнім виглядом кавової таблетки. Вона повинна бути такою:
- трохи вологою;
- володіти текстурою, що нагадує пластилін;
- тримати форму в контейнері й не розпадатися;
- злегка ламатися, але не розсипатися.
Якщо таблетка кришиться і має суху текстуру, значить помел був грубим, дозування збільшене або ж є місце надмірному темперуванню. Якщо таблетка “розтікається”, то допущені помилки протилежного характеру.
Оцінка крема (пінки)
Пінка утворюється у процесі екстракції: жири, протеїни та інші молекули трансформуються в емульсію. А гази, які при цьому виділяються, вступають з нею в реакцію, формуючи крема. Правильна пінка виглядає так:
- має червонувато-коричневий відтінок (як у шкаралупи фундука) і темні “тигрові” смужки;
- характеризується щільністю, густотою, завтовшки більше 2 мм;
- виходить без тріщин;
- відрізняється стійкістю, однаковими бульбашками;
- утримується 2-3 хвилини;
- поновлюється, якщо напій перемішують.
Великі бульбашки можуть з'явитися через дрібний помел, надмірно високий тиск або температур, а також пресування. Грубий помел дає пінку низької щільності.
Секрети приготування еспресо
Еспресо готують кількома способами: в джезві, кавомашині, кавоварці. Рекомендації бариста допоможуть вам приготувати ароматний напій:
- Каву краще готувати на чистій (бутильованій) воді, адже її якість впливає на смак напою не менше, ніж самі зерна.
- Прогрійте кавоварку перед початком її використання, спробуйте пропустити гарячу воду, не всипаючи кавовий порошок.
- Відпрацьовану таблетку потрібно виймати з холдера відразу.
- Фільтри кавомашини перед початком приготування очищають.