Рецепт і поради з приготування холодної кави
Навчіться готувати холодну каву з цим простим рецептом! Ваша перша партія вийде чудовою. Дізнайтеся все, що потрібно знати про холодну каву тут.
Я знаю, осінь на порозі, і всі чекають гарбузових латте. Але на вулиці ще спекотно, і я працював над своїм мистецтвом приготування холодної кави все літо.
Домашня холодна кава:
- Гладка, злегка солодка і суперосвіжаюча
- Легка у приготуванні
- Більш економічна, ніж покупка в кафе
- Готова для зайнятих ранків
- Легко розігрівається, якщо ви хочете гарячу каву
Ви можете приготувати холодну каву на вихідних, а потім наливати її з холодильника щоранку. Ніякої окропу. Ніяких проблем з кавоваркою.
Як людина, яка зовсім не є ранковим, холодна кава – це повна гра в зміні.
Давайте приготуємо холодну каву!
Цікаві факти про холодну каву
- Холодна кава може бути міцною. Це залежить від багатьох факторів, включаючи використані зерна, час настоювання та розбавлення. Розбавлення – це той фактор, який легше контролювати. Не пийте холодну каву в концентраті – вона дуже сильно містить кофеїн!
- Холодна кава менш кисла. Якщо звичайна крапельна кава або еспресо турбують ваш шлунок, холодна кава може вас не турбувати. Єдиний спосіб дізнатися – спробувати, і ви будете мати більше контролю над кінцевим результатом, якщо приготуєте її самі.
- Ви можете розігріти холодну каву і пити її гарячою. Так, це правда, і це дуже смачно. Смак залишається приблизно таким самим.
- Приготування холодної кави займає більше часу, ніж крапельної. Оскільки вода холодна, їй потрібно настоюватися близько 12-18 годин, щоб ввібрати колір, смак і кофеїн. Процес холодної екстракції виділяє менше гірких сполук кави, що дає більш солодкий і гладкий результат.
- Крупно змелена кава найкраще підходить для холодної кави. Немає кавомолки вдома? Не проблема. Просто змеліть каву в магазині, використовуючи їх велику кавомолку, встановивши перемикач на крупний/французький прес. Я надав приблизні кількості змеленої кави, якщо у вас немає ваг для більш точного вимірювання (не переживайте з цього приводу).
- Використовуйте будь-який сорт кави, який вам подобається, щоб приготувати холодну каву. Будь-який сорт підійде, і ви виявите, що він менш гіркий, коли настоюється в холодній воді, а не в гарячій. Було б цікаво порівняти стакан холодної кави з гарячою кавою того ж сорту.
Основне співвідношення холодної кави
Ось у чому справа: це співвідношення гнучке. Вам можуть знадобитися кухонні ваги, але це не обов'язково. Ви готуєте концентрат холодної кави, і можете розбавити його за смаком, коли він буде готовий.
На 1 стакан води вам знадобиться 1 унція (по вазі) крупно змеленої кави. Це приблизно 1/4 стакана цілих кавових зерен, що дає приблизно 1/2 стакана змеленої кави. Якщо ви звикли до метричної системи, 1 унція дорівнює 28 грамам.
Ви отримаєте трохи менше концентрату, ніж кількість використаної води, оскільки частина буде поглинена кавовими зернами. Проте ви будете розбавляти його рівною кількістю води, так що в підсумку у вас буде подвоєна кількість. Все зрозуміло? Я маю на увазі, кава? Добре.
Приклади
Давайте приготуємо холодну каву в звичайній банці на 1 кварту з широким горлом. У банці ви змішаєте 3 унції крупно змеленої кави (це близько 3/4 стакана цілих кавових зерен, які дають 1 1/2 стакана крупно змеленої кави) з 3 стаканами води.
Після настоювання і проціджування суміші у вас буде приблизно 2 1/2 стакана концентрату холодної кави, чого вистачить на 5 стаканів холодної кави. Ви тільки що приготували достатньо кави, щоб вистачило вам з понеділка по п’ятницю!
Якщо у вас є банка на 2 кварти, просто подвоїте вказані вище кількості. Якщо у вас є дуже велика френч-пресса, ви можете використовувати 5 унцій кави (приблизно 1 1/4 стакана цілих кавових зерен, перетворених в близько 2 1/2 стакана крупно змеленої кави) і 5 стаканів води. В результаті ви отримаєте близько 4 1/4 стакана концентрату, чого вистачить на 8 1/2 стаканів холодної кави.
Рекомендований час настоювання
Час настоювання також гнучкий. Я читав поради «на ніч або 12 годин» і «не менше 18 і до 24 годин», тож робіть те, що вам підходить. Starbucks настоює свою холодну каву протягом 20 годин.
Якщо ви випадково настоювали довше (навіть 24+ години), нічого страшного. Ваш концентрат може бути трохи гірким, ніж міг би бути, але, напевно, це нормально. Він також може бути дуже міцним, тому, можливо, вам захочеться розбавити його додатковою водою.
Як проціджувати холодну каву
Після того, як ви настоювали каву, вам потрібно буде процідити кавові зерна з води. Тонке сито або фільтр для французького преса недостатньо (в результаті у вас вийде мутний, в’язкий концентрат). Більшість методів пропонують використовувати марлю, але я ненавиджу марлю! З нею важко працювати, і вона здається такою непотрібною.
Я поекспериментував з іншими варіантами і знайшов два, які чудово працюють:
- Тонкі паперові фільтри для кави: Використовуйте паперові фільтри «корзини», які розправляються в круглій раковині. Переконайтеся, що ваш фільтр зроблений з дуже тонкого паперу, а не з більш щільного матеріалу, який буде довго проціджуватися.
- Платок: Так, дійсно – будь-яка маленька, тонка, чиста, безворсова бавовняна тканина, як коктейльна серветка, підходить. Він повинен бути досить великим, щоб накрити ваше сито, коли він буде на ньому.
Щоб процідити, просто помістіть фільтр для кави в невелике тонке сито або накрийте його тканиною. Установіть його над глечиком або мірною склянкою і налийте через нього концентрат. Ось і все!