Що таке Drip Coffee?
Термін «drip coffee» може бути вам знайомий чи ні, але можу вас запевнити: якщо ви коли-небудь пили каву, то, ймовірно, це була саме drip coffee. Простими словами, drip coffee — це кава, яка вариться за допомогою кавоварок. Якщо заглибитися в деталі, можна сказати, що такі пристрої, як френч-прес або перколятор, також можна вважати кавоварками, але в цьому контексті під «drip coffee» мається на увазі кава, приготована в автоматичній кавоварці, тобто з використанням глечика і корзини, заповненої меленими зернами, на які капає гаряча вода. Ми використовуємо термін «drip», щоб відрізнити каву від еспресо, адже еспресо — це теж кава, і технічно воно саме по собі є кавою. Так, це може здатися трохи заплутаним. Ознайомтеся з нашим повним керівництвом, якщо ще не зробили цього.
Чому це називається drip coffee?
Вся справа в тому, як кава заварюється. В автоматичній кавоварці процес заварювання виглядає наступним чином:
- Фільтр, наповнений меленими зернами, завантажується в кавоварку.
- Резервуар заповнюється водою.
- Нагрівальний елемент нагріває воду, змушуючи її підніматися вгору.
- Вода піднімається до душової головки і капає на фільтр з меленими зернами.
- Заварена кава стікає з корзини в глечик.
Чим відрізняється Drip Coffee?
На відміну від еспресо, drip coffee використовує термічний тиск для подачі води до душової головки і гравітацію для її проходження через мелені зерна. При цьому розчиняється значно менше розчинних речовин з кави, а паперові фільтри, зазвичай використовувані в цьому методі, затримують багато олій, які присутні в еспресо, френч-пресі чи перколяторі. Заварювання кави таким способом — це просто, недорого і, відповідно, дуже популярно серед американців, для яких «drip coffee» — це просто «кава». Серед більш досвідчених бариста термін «заварена кава» іноді використовується для позначення ручних методів заварювання, таких як «pour over». Це майже синонімічно термінам «реміснича кава» або «арт-кава», і мається на увазі, що для її приготування потрібен талант і зусилля. Drip coffee — це продукт автоматизованого процесу: ви завантажуєте каву, наливаєте воду і натискаєте кнопку. Можливо, ви виберете кількість чашок або встановите таймер на кавоварці, але на цьому ваша роль закінчується. Важливо підкреслити, що термін drip coffee не є зневажливим, це просто опис одного з найбільш поширених способів заварювання кави в Америці, хоча і такого, який вимагає менше зусиль, ніж інші.
Кращі кавоварки для Drip Coffee
Коли справа доходить до автоматичного заварювання хорошої кави, деякі кавоварки справляються з цим краще, ніж інші. Асоціація Спеціальної Кави (SCA) встановлює стандарти для різних параметрів, пов'язаних із заварюванням кави. Різні виробники отримали сертифікати від SCA і її Золотого Стандарту Кави. На нашу думку, кавоварки, які можуть відповідати цьому стандарту, можна вважати найкращими.
Як приготувати Drip Coffee
Коли я ріс, відповідь на це питання була: «1 ложка на 2 чашки», але, думаю, це не зовсім те, що ви хочете почути. Хороша відправна точка — це співвідношення 60 г сухої кави (зерна або мелені) на 1 літр води. Але давайте проведемо трохи математики і обчислимо основні середні показники. Середній американський стакан кави — це 8 унцій рідини, а 1 літр — це 33.814 унції. Це означає, що ви отримаєте трохи більше 4 повних чашок з 1 літра (точніше, 4.22675). Якщо трохи округлити, виходить, що на кожну 8-унційну чашку кави потрібно близько 14 г кави, що складає приблизно 0.5 унції. Отже, висновок такий: використовуйте приблизно 14 г або 0.5 унції сухої кави на кожні 8 унцій кави, яку ви хочете заварити.
Drip Coffee vs. Pour Over
Метод «pour over» — це дуже популярний спосіб заварювання кави у світі спеціальної кави. Якщо коротко, pour over включає заливання гарячої води на мелену каву, яка проходить через фільтр у глечик. Хоча це звучить як drip coffee, це зовсім інше. Як вже згадувалося, drip coffee — це продукт кавоварки, яка автоматично капає воду. Ваша роль обмежується наданням вихідних матеріалів і натисканням кнопки. З «pour over» ви самостійно наливаєте воду, контролюєте її потік, розмішуєте каву і регулюєте фільтр. Це повністю ручний процес, який вимагає постійної участі для досягнення ідеального результату. Однією з ключових переваг drip coffee є його зручність, що особливо важливо, коли ви тільки прокинулися.
Чи краще Pour Over?
Це питання з підводним каменем, але цілком законне. Коротка відповідь — так. Подивимося чому. На перший погляд легко зрозуміти, що pour over вимагає більшого дотримання стандартів приготування спеціальної кави для успішного результату. Якщо ви хоча б молите зерна свіжими і використовуєте цифровий чайник для нагрівання води до потрібної температури, ви вже попереду drip coffee. Якщо заглибитися трохи глибше, кращі практики для pour over включають строгий контроль за потоком води під час наливання, а також точні вимірювання кількості мелених кавових зерен і води. Контроль за потоком води і використання правильного помолу забезпечать належний час контакту між водою і меленими зернами кави та запобігатимуть його недо- або переваренню. В результаті правильно виконане pour over дає більш складні аромати, які досягаються завдяки кращому контролю над змінними.
Drip Coffee vs. Americano
Кафе Американо з'явилося в Європі часів Другої світової війни, коли американські солдати хотіли каву, яка нагадувала б їм напій, до якого вони звикли вдома. Американо — це суміш еспресо і гарячої води, при цьому співвідношення визначається уподобаннями самої людини. Важливо зазначити, що оригінальні американо, які пили наші солдати, були не такими, як ті, що ви отримуєте сьогодні. Революційні зміни в процесі приготування еспресо, запропоновані Акілле Гаггіа, відбулися лише в 1947 році, коли він представив важільний поршневий дизайн. Таким чином, еспресо, що використовувалося в перших американо, мало зовсім інші характеристики, зокрема відсутність характерної пінки, яка сьогодні відома як «крема». Оскільки в Американо використовується еспресо в якості основного компонента, воно успадковує деякі його риси. У порівнянні з drip coffee, Американо зазвичай має більш насичене тіло і багатий смак. В залежності від того, як ви додаєте воду, ви можете зберегти легкий шар крему на поверхні вашої чашки. Якщо перевернути цей процес, як це роблять в Австралії, вийде Long Black, де шот еспресо наливають на гарячу воду, зберігаючи ще більше крему. Основна причина, чому Американо має більш насичений смак, полягає в більшій кількості розчинених речовин, знайдених в еспресо, у порівнянні з їх меншою кількістю в drip coffee. Це також означає, що в середньому в Американо міститься менше кофеїну, ніж у чашці drip coffee.
Drip Coffee vs. French Press
Ще один популярний метод заварювання кави — це френч-прес, який відрізняється від drip як за способом приготування, так і за смаком. Ті, хто насолоджувався кавою з френч-пресу, знають, що вона більш насичена і повнотіла, ніж кава з кавоварки. Це пов'язано з відсутністю паперового фільтра, який затримує ароматні олії, що виділяються з мелених зерен під час заварювання. Крім того, френч-преси полегшують рівномірну екстракцію, оскільки мелені зерна повністю занурені у воду під час заварювання. Зазвичай ви молите каву, додаєте її в глечик, заливаєте водою, перемішуєте, щоб все рівномірно просочилося, і все готово. Ознайомтеся з нашим повним керівництвом по френч-пресам для отримання додаткових порад, якщо ви тільки починаєте.