Багатьом з нас подобається гіркуватий присмак "чистої" кави без добавок. Але не варто забувати, що спеції здатні набагато поліпшити смак бадьорливого напою. Традиція використання прянощів - віяння країн Сходу, де є маса рецептів кави з різними пряними добавками. Деякі приправи володіють цілющими властивостями, інші просто впливають на смако-ароматичні якості. "Кофемаркет" пропонує перелік кращих варіантів спецій для кави.
Чим приправити каву
Чорний перець
Перець має антисептичний та зігрівальний ефект. Додайте до гарячого напою 1-2 горошини і дайте йому настоятися. Пряність прискорює метаболізм, сприяє очищенню організму. Також допомагає впоратися із застудами та зміцнити серцево-судинну систему. Однак від чорного перцю варто відмовитися, якщо у вас є болі в горлі або захворювання шлунково-кишкового тракту. У будь-якому випадку важливо не нехтувати допустимою кількістю спеції.
Імбир
Імбир зігріває і робить каву трохи гострішою. Це відмінний засіб для лікування застуди та болю різної локалізації. Він усуває спазми, процеси запалення, покращує циркуляцію крові. Пряність додають у вигляді порошку або натирають на дрібній терці свіжий корінь.
Мускатний горіх
Надає напою оригінальний смак, злегка гострий і трохи з гірчинкою. Стимулює роботу мозку та зміцнює серце. В одну чашку додають дрібку мускатного горіха, посипаючи його поверх пінки.
Кардамон
Відрізняється солодко-гострим смаком. Містить велику кількість ефірних олій, завдяки чому гарячий напій стає дуже ароматним. Кардамон підтримує імунну систему, має знезаражувальні властивості.
Ваніль
Вишукана спеція, яка дарує ніжний аромат, почуття умиротворення і спокою. Позитивно позначається на працездатності, нормалізує сон. Допомагає зняти психологічну напругу і побороти стрес. Каву з ваніллю радять вживати вранці.
Кориця
Кориця - серед традиційних прянощів, що додаються до кави. У гарячий напій слід класти цілу паличку, оскільки порошкова спеція не розкриє повноцінний смак вмісту. Вона буде корисною тим, хто бажає скинути зайві кілограми. Кориця відновлює норму цукру в крові та позитивно впливає на роботу мозку. Підбадьорює і дає змогу займатися інтелектуальними завданнями.
Гвоздика
Послаблює негативні якості кави та дає легку гіркуватість. Ефірні олії посилюють аромат напою. У чашку кладуть одну головку прянощів й настоюють кілька хвилин. Знижує артеріальний тиск, бореться з хворобами горла і верхніх дихальних шляхів.
Сіль
Незвичайна добавка, яку використовують справжні кавові гурмани. Досить однієї щіпки, щоб підкреслити властивості натуральної кави та створити контраст смаків.
Як правильно додавати спеції до кави
- Слідкуйте за кількістю спецій, особливо, якщо раніше таку добавку ви не використовували. Занадто багато прянощів псують смак напою.
- Подрібнені спеції зберігаються в герметичних упаковках, інакше їх унікальний аромат випаровується. Найкращий варіант - придбати цілісні прянощі та застосовувати їх відразу.
- Можна комбінувати кілька видів спецій. Тільки не забувайте дотримуватися пропорцій, щоб домогтися гармонійного посмаку.
Рецепт кави зі спеціями в турці
Приготувати натуральну каву в турці не так складно:
- Зерна перемелюють, всипають необхідну кількість в турку. Якщо ви використовуєте мелені прянощі, то додати їх потрібно на цьому етапі.
- Вміст прогрівають на слабкому вогні приблизно 10-20 секунд, уникаючи пригорання.
- Вливають чисту холодну (некип'ячену) воду.
- Каву доводять до кипіння. Коли з'явиться піна, турку слід прибрати з вогню і дати настоятися напою кілька хвилин.
- Потім джезву повертають на плиту, знову підігрівають, але не кип'ятять. Процедуру повторюють, проте сам напій не перемішують. Пінку перекладають в теплі чашки.
Якщо спеції не були введені спочатку, можна покласти їх зараз, поки кава гаряча. У тому випадку, коли напій готується в кавомашині, прянощі завжди додають наприкінці. Перед вживанням питтю дають настоятися.