Ми вже розповіли про те, як заварювати каву у френч-пресі, пуровері й аеропресі. Тепер розберемося з іншими популярними способами приготування улюбленого підбадьорюючого напою!
Мока (гейзерна кавоварка)
За допомогою моки вдається готувати міцну каву (під впливом тиску пару) з бархатистою консистенцією. Деякі поціновувачі напою вважають, що гейзерна кавоварка розрахована на заварювання тільки еспресо. Це не зовсім так: висока температура приладу наділяє будь-який вид кави насиченим смаком. Щоб приготувати напій в моці, знадобиться еспресо-суміш або моносорт середнього помелу, а також чиста питна вода.
Як приготувати:
- Нижню частину кавоварки наповніть гарячою водою до рівня розташування клапана.
- У відсік, де знаходиться фільтр, всипте мелений кавовий порошок (на 500 мл рідини знадобиться 25 г кави).
- Заповнений відсік треба перемістити вниз, а зверху прикрутити.
- Поставте прилад на середній вогонь, кришку залиште відкритою.
- Кава з'явиться по мірі закипання води, спостерігайте за процесом. Коли колір напою стане світлішим і утворяться бульбашки, відразу знімайте моку з плити.
Напій можна вважати готовим після того, як зникнуть бульбашки. Не забувайте, що кавоварка нагрівається. Намагайтеся не торкатися до неї голими руками. Утрамбовувати порошок в фільтрі не потрібно, просто розрівняйте його. Не доводьте воду до кипіння, інакше кава стане гіркою.
Крапельна кавоварка
Досить скромна технологія приготування дуже смачної кави. Головне правило - підберіть очищену воду і хороший, якісний сорт зерен. З такої кавоварки можна швидко видалити залишки гущі, чиститься вона просто. Підготуйте кавовий порошок середнього помелу (моносорт, елітний сорт). Пропорцію розраховуйте з витрати: для 1 л рідини знадобиться 60 г кави. Залишки готового напою можна зберігати в термосі.
Як приготувати:
- Почніть з наповнення резервуара холодною водою.
- Паперовий фільтр заздалегідь обполосніть і поставте його в спеціальний відсік.
- Всипте кавовий порошок, злегка струсіть фільтр, щоб рівномірно його розподілити.
- Увімкніть кавоварку і дочекайтеся, поки вона закінчить приготування.
Турка
Популярність турки перейшла до нас з Середнього Сходу, після - Східної Європи. У цього нехитрого приладу є маса інших назв: джезва, раква, брікі, фінджан, канака. І всі вони означають мідну ємність з довгою ручкою. Кава з джезви виходить плотнотілою, ароматною. Повноцінного смаку домагаються при правильному співвідношенні кавового порошку тонкого помелу і рідини. Рекомендується перемелювати зерна практично до стану пилу (15-18 секунд в кавомолці). Вибирайте моносорт, ароматизований сорт.
Як приготувати:
- Влийте в турку холодну воду, поставте її на середній вогонь. Доведіть до кипіння, потім зніміть з плити.
- Всипте каву. На одну порцію достатньо однієї чайної ложки. Також можна додати спеції або інші компоненти.
- Перемішайте вміст. Поверніть турку на вогонь, нагрійте суміш, акуратно її помішуючи, поки не утвориться пінка. До закипання кави доводити не потрібно.
- Тепер приберіть напій з плити, дайте йому охолонути 1 хвилину. Повторіть процедуру ще два рази, не допускаючи кипіння води.
- Пінку зніміть ложкою, перелийте напій в чашки. Через пару хвилин приступайте до дегустації.
Повторювати нагрівання можна за бажанням: цей процес дозволяє каві більше розкритися та передати свої смакові якості воді. Також з'являється щільна текстура напою. Каву в чашку наливайте повільно. Цукор і прянощі додавайте до подрібненої кави спочатку.