Арабіка і робуста - два найпопулярніших різновиди кави, хоча в світі вирощується ще 125 видів. Ми знаємо тільки про звичні нам сорти, оскільки вони культивуються в комерційних обсягах і складають 98% усього світового виробництва кави. Давайте поговоримо про деякі рослини, що увійшли в останні 2 відсотка.
Ліберика
Ліберіку називають найкрасивішим кавовим деревом у світі. Воно може досягати понад 10 м у висоту, а його листяна частина набагато більша ніж у інших рослин. Вирощується ліберіка в Західній Африці, вона не вимоглива в догляді, здатна протистояти хворобам і комахам. Також можна зустріти цей вид в Малайзії, Конго, Нігерії, Таїланді, на Філіппінах. Для нього найкраще підійдуть вологі кліматичні умови, хоча до спекотної погоди дерево теж звикає. Відповідна висота вирощування - до 1300 м над рівнем моря.
На дозрівання плодів потрібно близько 14 місяців (в той час як арабіці знадобиться всього 8). Напій з таких зерен виходить гіркуватим, так що в чистому вигляді вони продаються рідко. Як правило, продукція реалізується у вигляді сумішей, щоб сформувати повний аромат і підвищити щільність. З 2006 року синонімом ліберіки вважається Ексцельза. Раніше це поняття застосовували для окремого виду кави, але потім відбулася рекласифікація.
Еуженіоідіс
Сьогодні це дуже рідкісний сорт, хоча колись саме в результаті схрещування робусти та еуженіоідіса з'явилася арабіка. Чагарник росте невеликим, дає дрібні ягідки, при цьому врожай не відрізняється багатством. З цієї причини для промислового вирощування рослина не використовується. Вказаний вид любить вологі тропічні регіони. Він прижився в Танзанії, де середні показники опадів становлять 800-2100 мм на рік. Батьківщина еуженіоідіса - Східна Африка. Цікаво, що арабіка запилюється сама, а для запилення цього сорту необхідні два чагарники. В іншому випадку залишаються пустоцвіти, з яких не формуються плоди. Ягоди дозрівають протягом 8-9 місяців. Кава виходить солодкуватою, відчуваються навіть нотки алкоголю, що нагадують смак вермуту.
Камерунська кава
Висота чагарника досягає 1-1,5 м. Інформації про цей сорт не так вже й багато, оскільки за його вивчення взялися тільки в 2008 році. Рослина звикає до примхливих погодних умов, дає рясні врожаї. Значна частина плантацій розташовується на західному високогір'ї Камеруну (1524 м над морем). Напій з цих зерен має виражений пряний аромат і глибокий темний відтінок. Солодкість - помірна, гіркота відчувається слабко. У смаку відчуваються інтонації сухофруктів, горіхів і шоколаду. У зернах вельми невеликий відсоток кофеїну, тому їх часто застосовують для виготовлення еспресо-сумішей.