Раф - це скоріше кавово-молочний коктейль з додаванням ванільного цукру та звичайного цукрового піску. Ніжна текстура й солодкість чимось навіть нагадують крем-брюле. Зараз цей вид кави зустрічається чи не в кожному ресторані, та найчастіше його замовляють жінки. Назва напою скорочено від імені Рафаель - тої людини, яка вперше замовила її в кав'ярні.
Відмінності раф від капучино
Обидва напої складаються з ідентичних інгредієнтів (еспресо та молочна складова), однак різниця все ж є:
- для приготування рафа використовують жирні вершки, в той час як до капучино додають молоко (3.5% жирності);
- раф більш калорійний (для однієї порції різниця становить в 100 ккал);
- капучино подається у високих чашках, а раф підносять в різному посуді (чашках або прозорих склянках).
Рецепт для кавомашини - класика
Вперше в далеких дев'яностих цю каву приготували за допомогою кавомашини. Важлива правильна подача пари, щоб отримати щільну і рівномірну текстуру. Решта - деталі. Візьміть якісні кавові зерна середнього обсмаження. Бажано підібрати солодкий сорт, він дає потрібні смакові якості. Також знадобляться 11-відсоткові вершки, цукор - по 1 ч.л. звичайного і ванільного.
Послідовність приготування:
- Зваріть одну порцію еспресо. Для рафа потрібно 30-35 мл.
- 100 мл холодних вершків влийте у пітчер або молочник, всипте цукор.
- У солодко-молочну суміш влийте каву. Гарненько збийте всі компоненти паровідводом.
- Тепер залишилося перелити напій в чашку або скляний келих і насолоджуватися дегустацією!
Варіації кави раф
Якщо ви любите незвичайні поєднання і експерименти зі смаком, тоді підготуйте ще кілька інгредієнтів, які суттєво змінять традиційний раф. Приступимо:
- Медовий раф підходить справжнім ласунам, до того ж мед корисніший за цукор. Замість нього просто візьміть 1-2 ложечки натуральної добавки. Зацукрований мед можна підігріти, щоб він підтанув.
- "Снікерс"-раф навіть звучить дуже апетитно. До звичайного складу потрібно додати ще парочку компонентів: столову ложку арахісової пасти, а цукор замінити тростинним або карамельним сиропом. Інгредієнти перемішуються та збиваються.
- "Раф-кокос" (або "Рафаелло"). У цьому випадку потрібно замість вершків взяти кокосове молоко. Під час готування дотримуйтесь стандартного порядку дій. Готовий напій прикрасьте кокосовою стружкою. Смак буде неймовірним!
- Лавандова кава теж відноситься до оригінальних версій напою. Підготуйте всі традиційні складові, тільки додайте до вмісту сушені пелюстки лаванди (1 ч.л.). Вони продаються в подрібненому вигляді в аптеках. Квіти необхідно перетерти з цукром, і приправити цим порошком вершковий еспресо. Після цього склад збивається.
Для сервірування візьміть посуд об'ємом 180-220 мл. Можете продовжити смакові пошуки і придумати власний рецепт!