0

Зберігання кави: 9 порад

Зберігання кави: 9 порад, як зберегти кавові зерна свіжими
Смажена кава – це натуральний та свіжий продукт. Після розкриття упаковки улюблену каву слід швидко використовувати, оскільки з часом вона втрачає аромати і, відповідно, смак. Після досягнення так званого "піку смаку" (про який розповімо пізніше) кава починає втрачати аромати, поки не стане зовсім прісною і малопридатною для вживання. Але є поради та хитрощі, які допоможуть зберегти свіжість кави вдома на більш тривалий період – а можливо, навіть законсервувати її. Як правильно зберігати каву? Коли вона досягає свого піку смаку? І чому не варто тримати її в холодильнику? Читайте далі, щоб дізнатися більше.

Порада 1: Не купуйте каву без дати обсмажування!
Щоб знати, де і як зберігати каву після покупки, важливо знати точну дату обсмажування. Після обсмажування кава починає старіти і через деякий час досягає оптимального рівня зрілості, так званого "піку смаку". Коли кава досягає цього моменту, ви можете заздалегідь подбати про її збереження, особливо якщо це рідкісні сорти, щоб надовго зберегти смак і аромат кави. Тому ми рекомендуємо: ніколи не купуйте каву без дати обсмажування!

Порада 2: Зберігайте каву в упаковці з ароматичним клапаном
Найкращий спосіб зберігання в перші дні після обсмажування (6–15 днів для митої кави, 10–20 днів для натуральної) – це упаковка з ароматичним клапаном. Після обсмажування кава починає виділяти вуглекислий газ (CO2) і піддається впливу кисню (O2). Напівпроникний клапан дозволяє CO2 виходити, не пропускаючи при цьому кисень всередину. Це важливо, оскільки кава після обсмажування повинна "вийти" або "видихнутися".
У кави є чотири природних вороги: світло, тепло, волога і кисень. Упаковка з клапаном захищає від трьох з них – від кисню, світла і вологи. Відкриту упаковку краще щільно закривати після кожного використання.

Порада 3: Зберігайте каву в непрозорій вакуумній банці
Коли кава досягає піку смаку, саме час переложити її в спеціальну банку для зберігання, яка повинна бути непрозорою і не пропускати кисень. Ми рекомендуємо кавові банки Airscape. Система закриття з додатковою внутрішньою кришкою витискає повітря при закритті, продовжуючи термін зберігання і покращуючи смак кави. Це відмінний спосіб зберігання кави.
Як альтернатива ви можете порційно упаковувати каву у вакуумні пакети. Однак це створює більше пластикових відходів, яких можна уникнути, використовуючи багаторазовий контейнер Airscape або скляні трубки для заморожування.

Порада 4: Захищайте каву від тепла
Щоб захистити каву від тепла, наприклад, у жаркий літній день, краще всього зберігати її в коморі або кухонній шафі при кімнатній температурі, приблизно 16–22 °C. І не зберігайте каву разом з приправами, оскільки кавові зерна легко вбирають сторонні запахи. Правильне зберігання допоможе уникнути цього.

Порада 5: Купуйте потрібну кількість
Каву найкраще купувати в помірних кількостях і завжди свіжо обсмажену. Так можна уникнути псування кави і втрати її аромату. Скільки кави купувати, залежить від вашого споживання та способу приготування.
Навіть якщо ми не знаходимося поруч, ви можете замовити свіжо обсмажену каву в нашому інтернет-магазині.

Порада 6: Не зберігайте каву в холодильнику
Чи можна зберігати каву в холодильнику? Це питання часто з’являється в пошуку Google. І відповідь – ні, не варто. Краще не тримати каву в холодильнику! Волога середовище сприяє поглинанню кавою сторонніх запахів. А ви ж не хочете, щоб ваша кава почала пахнути рибою?

Порада 7: Чи можна заморожувати каву? Так, можна!
Чи можна, навпаки, заморожувати каву? Часто нас про це питають. Відповідь: так, можна. Заморожування кавових зерен допомагає зберегти аромати і запобігає їх випаровуванню. Це найкращий спосіб тривалого зберігання кави. Але є кілька важливих моментів, які потрібно враховувати.
Визначення оптимального віку кави – цінний момент, оскільки ви зможете заморозити її на піку смаку. Тобто саме тоді, коли кава досягає максимального аромату.
Для цього каву потрібно заморожувати порційно. Ми рекомендуємо багаторазові скляні пробірки об'ємом 20 г. Наша рекомендація: скляні трубки або комплект Frozen Coffee Box – з ними заморожування стане простіше.

Порада 8: Меліть тільки потрібну кількість
Нічого не зрівняється з ароматом свіжомеленої кави. Тому ми рекомендуємо завжди молоти потрібну кількість зерен перед приготуванням, щоб забезпечити найкращий смак напою – будь то фільтр-кава або еспресо.

Порада 9: Меліть тільки потрібну кількість кави
Нічого не зрівняється з ароматом свіжомеленої кави. Тому ми рекомендуємо завжди молоти тільки необхідну кількість зерен за рецептом. Це допоможе зберегти найкращий смак напою в вашій чашці, будь то фільтр-кава або еспресо. Для всіх наших обсмажок ви знайдете відповідні рецепти заварювання на нашому сайті.